Trage Tocht Lunteren
We wandelen rond het middelpunt van Nederland. Nou ja, Wikipedia geeft ons zes middelpunten van Nederland, dus enige nuance is geboden. Wij wandelen vandaag bij Lunteren waar bovenop de Lindeboomsberg een mooie zwerfkei ligt die dit middelpunt markeert. De wandeling is een langere Trage Tocht die ons door de bossen westelijk van Lunteren leidt.
We starten onze wandeling bij het Station in Lunteren. Een korte wandeling brengt ons naar een parkje. Het is nog vroeg en alleen we komen alleen wat hondenuitlaters tegen. Plots horen we een specht in de boom boven ons. Nu hebben we al vaak spechten gehoord, maar één gezien tijdens het kloppen op de boom, dat is ons nog nooit gelukt. Maar ineens spotten we de vogel. Natuurlijk meteen foto's gemaakt, maar een bruine vogel op een bruine stam. We kunnen net zo goed een willekeurige boom fotograferen en zeggen "daar zit ie!". Dus hierbij een willekeurige boom van iets verder in de wandeling en: "Daar zit ie!"
Tijdens deze wandeling hebben we het genoegen om nog een keer een specht te zien dus ons gebrek aan spechten tijdens voorgaande wandilingen is meer dan goed gemaakt!
We vervolgen onze weg over een zandweg langs mooie huizen en een camping. We duiken daarna het bos in over onduidelijke paadjes. Goed dat we met de GPX wandelen, want het her en der een beetje dwalen. We komen uit bij de Lunterse Boer. Achter dit hotel/restaurant is het Pinetum de Dennenhorst. Hier groeien allerlei in- en uitheemse naaldbomen. Je kunt een vrije wandeling over de paden langs de naaldbomen maken. De Trage Tocht loopt echter niet over dit deel van het bos. We gaan vanaf de Lunterse Boer de heuvel op, richting uitkijktoren de Koepel.
Deze markante toren in het Luntersche Buurtbos heeft een mooie ontstaansgeschiedenis en is te bezoeken. Er zijn picknick tafeltjes en het is er aangenaam toeven. Maar wij zijn te vroeg voor dergelijke frivoliteiten. Alles is nog dicht en we wandelen weer verder. De tocht gaat door het bos en we horen en zien wederom een specht in de weer op een vermolmde boom. We doen maar geen moeite om een foto te maken. Even later moeten we een drukke weg oversteken en wandelen we het volgende bos in. Hier zijn de paden breder en zijn er meer open ruimtes.
Het landschap is hier ook veel vlakker en we wandelen meer akkergebied in. De zon gaat nu ook warmer worden en we genieten van het landschap. Na verloop van tijd wandelen we richting het Wekeromse Zand. Daar zien we een verwijzing naar het Middelpunt van Nederland. Een grote ijzeren driehoek met daarop de afstand tot het Middelpunt. We nemen aan dat de 2650 meter die vermeld wordt hemelsbreed is. Anders waren we wel heel snel klaar. Even later lopen we langs een nagebouwde boerderij uit de Ijzertijd. Wij houden enorm van openlucht musea dus we hebben hier even rondgedwaald.
Deze omgeving heeft een rijk historisch verleden. Even later lopen we langs 'De Germaanse Put". Het water dat hier dichtbij de oppervlak ligt werd door bewoners van de akkercomplexen die hier ooit waren (800-12 v Chr.) gebruikt om de velden te irrigeren. Zo leer je ook nog eens wat tijdens de wandeling.
Al verder wandelend gaan de paden weer stijgen. We naderen de Lindeboomsberg. Het middelpunt van Nederland. Aangegeven door een grote zwerfkei met daar op de woorden "Middelpunt van Nederland". Dienend als fietssteun van mountain-bikend Nederland. Om een enigszins acceptabele foto te krijgen moet we vragen of de fietsen even aan de kant kunnen. Beetje een deceptie na de hoog gespannen verwachtingen. Met een beetje uitsnijden van de foto zie je bijna geen fiets. En dat beeld zullen we maar koesteren.
We lopen verder en komen uit bij de Hessenhut op de Goudsberg. Een moderne uitzichtstoren met een fraai uitzicht.
We lopen hierna nog een stukje door het Uilenbos en belanden weer in de buitenwijken van Lunteren. Na een paar kronkels door Lunteren komen we weer bij het station. We hebben heerlijk gewandeld en genoten van de omgeving van Lunteren.
Horeca:
- Pannenkoekenhuis Het Uilenbos
- De Lunterse Boer
- De Goudsberg
Link: Trage Tocht Lunteren