Een rondje wandelen is gezond. Maar om de Stelvio op te wandelen is echt wat meer training nodig. Je moet echt 21 kilometer een berg op met constante stijging. In Nederland kennen we geen echte bergen, maar je moet in staat zijn 21 kilometer te wandelen en het liefst meer. Om het wandelen leuk te houden gaan we routes en tochten wandelen. Het doel is dat we voor 21 kilometer in Nederland onze hand niet meer omdraaien. Liefst lopen we meer kilometers in Nederland en zoeken we de uitdagingen op. De uitdagingen zijn natuurlijk de heuvels in Nederland, maar ook de duingebieden.
Het helpt om de tochten die andere mensen hebben uitgezet te gaan lopen. Heel bekende zijn Klompenpaden, Groene Wissels en Trage Tochten. Van al deze tochten zijn routebeschrijvingen beschikbaar, maar niet altijd even duidelijk. Gelukkig zijn daarom digitale hulpmiddelen beschikbaar. De meeste mensen hebben natuurlijk van GPS Navigators gehoord. Onwaarschijnlijk dure apparaten met slechte kaarten en onhandige navigatie gereedschappen. Maar het kan gewoon ook met je telefoon!
We nemen een paar van de termen door die van belang zijn in verband met Geo Postioning (waar ben ik op aarde. Niet te verwarren met waarom ben ik op aarde).
Geo Position Systeem (GPS)
Het bepalen van een locatie. Hierbij wordt gebruik gemaakt satelieten. Je telefoon moet dus wel zichtbaar zijn voor de satelieten!
Waypoint
Een waypoint of routepunt is een plaats op aarde, opgeslagen met de coöridinaten.
GPX
GPX is een bestand waarin coördinaten zijn opgeslagen (Waypoints).
GPX Viewer
Programma of App waarin we een GPX bestand kunnen laden. Tevens word de plattegrond van de omgeving getoond tesamen met de positie van de gebruiker. Door op de lijntjes van de GPX te blijven tijdens het bewegen kun je dus een route volgen
Point of Interest (POI)
Het is mogelijk een POI toe te voegen aan de plattegrond (afhankelijk van de gebruikte kaart of applicatie). Als de route je langs een POI stuurt kan het programma de informatie tonen.
We kunnen dus een wandeling uitzetten en volgen door het zetten van Waypoints en de waypoints onderling vormen een route. Voor een leuke wandeling downloaden we dus een GPX bestand (met daarin waypoints) en laden we die in een viewer.
Een wandeling volgen doe je met behulp van een GPX viewer. Vantevoren laad je een GPX track in en de viewer toont je jou positie (hopelijk in de buurt van de track). het is dus een hulpmiddel om een digitale track te volgen.
Gratis:
Routes
Gratis en tot nu toe de beste. Het enige rare is dat je kunt kiezen voor wissen map bij beëindigen app. Dan worden alle GPX gegevens gewist. Jammer, want die moet je dan weer in laden. Handig dus om een mapje met GPX bestanden te hebben. Bij de eerste keer starten van de app is de Google map de plattegrond map. Die is erg aardig als je op de fiets of in de auto zit, maar niet gedetailleerd genoeg. In de settings kun je dit omzetten naar Openstreetmap. Deze kaart is gedetaillerder en past dus meer bij het wandelen. Het kiezen van de map is eenmalig. Helaas is Routes alleen voor Android.
Gratis of betaald:
Outdoor Active
Voorheen Viewranger. Om deze app te gebruiken moet je inschrijven op de website. Het is gratis, maar voor bepaalde functies moet worden betaald. Viewranger was een zeer aardige basis app. Outdoor Active is dat niet. Deze app gaat meer de kant op van Strava en Runkeeper. Het is vooral lastig te vinden waar je geïmporteerde GPX zijn gebleven. Dat maakt de app eigenlijk niet meer geschikt voor volgen van een GPX track. Voor IOS en Android.
De wandelkoorts heeft je te pakken. Het wandelen van een tocht van een ander is heel leuk, maar er mist iets! Dat is je eigen inbreng!
Jij hebt je nog nooit door iemand laten vertellen waar jij heen moest gaan. Volgen is, zeg maar, niet helemaal jouw ding! Jij neemt de touwtjes gewoon in eigen hand. Je stippelt zelf je route wel uit. En als je die route dan deelt... dan krijg jij weer volgers! Dat is ideaal, daarom hieronder onze tips:
Gratis:
Wandelnet
Zo. Wandelnet heeft een geweldige planner ingekocht! Hulde. Deze planner van Routemaker werkt in elke moderne browser. Voor het plannen kun je kiezen bepaalde details. De detail keuzes zijn Over Law/Streekpad, Over Wandelnetwerk en Over alle paden en wegen. De laatste geeft je de meeste keuzes. Zoom in op de kaart en kies je beginpunt. Geef steeds een volgende punt op en de route wordt automatisch ingevuld. Mooi hoor. Als je tevreden bent of een rondje hebt gemaakt dan kun je de GPX opslaan op je computer.
Gratis of betaald:
RouteYou
Na jaren van weerbarstigheid heeft de de routeplanner van RouteYou volwassenheid bereikt. Het plannen gaat eenvoudig. Goeddeels zoals dat ook met de WandelNet Planner gaat, maar het opslaan gaat altijd via een RouteYou account. Dus je moet wel ingechreven zijn bij RouteYou. Je ingeplande route kun je nog even voor jezelf houden door deze als privé aan te merken, maar natuurlijk is het de bedoeling dat je de route publiekelijk maakt. Dat is wellicht ook de kracht en zwakte van RouteYou. Wandelingen zijn te vinden op vrijwel elke plaats in Europa en ver daarbuiten. Maar de kwaliteit is soms wat minder!
Het bijhouden van een wandeling doe je met een tracker. Er zijn veel redenen te bedenken waarom je een eigen GPX track wilt maken. Nou ja, de meeste trackers doen dat automatisch. Uitgebreide trackers houden je afstand en hoogtes bij. Dat is dus eigenlijk een GPX track. Een andere reden kan zijn dat jezelf een eigen route wil bijhouden. Dat kan je bekende rondje zijn, maar ook jezelf ontworpen route. Jij kent je omgeving het best, jij kent alle mooie paden. Neem je zelf verzonnen wandeling op en deel hem! Pas wel op dat je niet een wandeling van een routemaker loopt en die deelt. Vaak moeten zij juist leven van de verkoop van hun wandeling ook al zijn de wandelpaden van iedereen.
Gratis:
Routes
Deze app is helaas alleen voor Android. Dit is gewoon een app die doet wat je wilt. Je klikt op record en de app gaat je route bijhouden. Om te stoppen druk je op pause en daarna kun je de opname stoppen. Je opgenomen track kun je vinden bij 'Open File' Daar zie je al je opgenomen routes. Bij elke route staan drie puntjes. Je kunt dan de naamwijzigen maar ook de route delen. Met de knop Backup pak je ze allemaal in een zip en kun je die bijvoorbeeld naar jezelf mailen. Dat kan wel eens handig zijn. Je hoeft in ieder geval niet in te loggen op een website.
Extra bonus is dat, wanneer je een GPX track volgt, de app ook je wandeling vastlegt. Dus als je een klein ommetje maakt dan wordt dat meteen vastgelegd. Dat is een fijne functie!
Gratis of betaald:
Runkeeper
Deze app van Asics is er voor IOS en Android. De app is geheel gratis te gebruiken, je moet wel jezelf inschrijven op de website. Met je gebruikersnaam een wachtwoord kun je dan inloggen in de app. Daarna is het heel makkelijk. Je opent de app en drukt op 'Opnemen'. Als je stopt krijg je de keuze om je wandeling op te slaan. Dat werkt prima in de App, maar de naam wordt niet meegenomen naar de website. En daar moet je de GPX track dus downloaden. Jammer, maar te overwinnen!
Strava
Eerlijk gezegd nooit mee gewerkt. In de basis dezelfde routine als Runkeeper. Je schrijft je in en mag de basis functionaliteit gebruiken. Als iemand over deze app iets zinnigs wil schrijven houden wij ons aanbevolen!